KUN FOR HELSEPERSONELL

Pasientressurser

img-3

Hva er osteoporose?

Osteoporose er en sykdom som gjør bein svake og skjøre. Dette øker risikoen for å brekke bein selv etter et mindre fall eller støt. Sykdommen har ingen åpenbare symptomer. mange mennesker vet ikke at de har osteoporose før de opplever å få et brudd. Det kan være livsendrende, forårsake smerte, funksjonshemmende og føre til mindre uavhengighet kan være livsendrende, forårsaker smerte, funksjonshemming og tap av uavhengighet. Derfor er det viktig å forebygge osteoporose!

Osteoporose betyr bokstavelig talt "porøst bein". Det er en tilstand hvor bein blir tynne og mister sin styrke, de blir mindre tette og kvaliteten reduseres. Dette kan føre til brukne bein, noe som forårsaker smerte, funksjonshemming og gjør hverdagslige aktiviteter ekstremt vanskelige.
Våre bein er levende vev som gir vår kroppsstruktur, tillater oss å bevege oss og beskytte våre organer. Osteoporose fører til at beinene blir mer porøse og skjøre, noe som øker risikoen for smertefulle og ofte invalidiserende ødelagte bein (kjent som skjørhetsfrakturer).

Osteoporose kalles ofte den "stille sykdommen" fordi de fleste ikke vet at de har osteoporose før de brekker et bein, som et resultat av mindre fall eller støt - noe som normalt ikke ville ha forårsaket en drastisk skade. Faktisk, selv etter å ha brukket et bein, er rundt 80% av pasientene fortsatt ikke diagnostisert og behandlet for osteoporose, den underliggende sykdommen som forårsaket bruddet.

Hvordan osteoporose utvikler seg

Fra fødsel til voksen alder utvikler beinene våre seg og vokser (til de i begynnelsen av 20-årene) når det som kalles topp benmasse - tiden da beinene er på sitt sterkeste, tetteste og minst sannsynlig å sprekke. Gjennom livet blir beinet stadig fornyet, med nytt bein som erstatter gammelt bein - og dette bidrar til å holde skjelettet sterkt. For personer med osteoporose blir mer og mer bein tapt og ikke erstattet. Dette betyr at beinene gradvis blir sprø og mer sannsynlig å brekke.

Ved å være klar over osteoporose og hvilke faktorer som gjør deg mer risikoutsatt, kan du sørge for at du blir diagnostisert og behandlet så snart som mulig. Frakturer som oftest er forbundet med osteoporose er i hofte, ryggrad og håndledd. Brudd i ryggraden er de vanligste, men mange mennesker avviser ryggsmerter som bare kan være tegn på å bli eldre og ikke får riktig diagnose.

Tidlig diagnose er viktig fordi et brukket bein øker risikoen for enda flere brukne bein - noe som resulterer i langvarig funksjonshemming og mindre uavhengighet. En av fire kvinner som får et nytt brudd i ryggraden, vil sprekke igjen innen et år. Etter et hoftebrudd dør omtrent en fjerdedel av mennesker eller går aldri igjen.

Ved å få tidlig diagnose kan du behandles mer effektivt, slik at fremtidige brudd kan forebygges.
Og husk, det er ting du kan gjøre for å forhindre tilstanden og holde beinene sterke: følg et beinsunt kosthold, trene regelmessig, unngå negative livsstilsfaktorer, og finn ut om du har risikofaktorer for osteoporose.
At skjelettet blir skjørere med stigende alder er ufravikelig, men utviklingen kan bremses og det finnes effektive tiltak for å redusere risikoen for frakturer.

https://www.osteoporose.no/ kan man på en enkel måte lære mer om hva osteoporose er samt få gode råd om livsstilsendringer.

Referanser

https://www.osteoporosis.foundation/patients/about-osteoporosis

NOR-162-0424-80015 Mai 24

Meld deg på nyhetsbrevet og få løpende oppdateringer

Få siste nytt om våre legemidler og terapiområder, delta på faglig møter, bestill materiell til deg og dine pasienter.